İlçe Toplum Sağlığı Müdürlüğü

 
KURUMUN ÇALIŞMA ALANI
10 Kasım 2008 tarihi itibariyle ilimizde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir. İlçemizde bir Toplum Sağlığı Merkezi, beş Aile Sağlığı Merkezi, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve bir Devlet Hastanesi hizmet vermektedir.
BİNA DURUMU
Toplum Sağlığı Merkezi: Tosya 3 Nolu Sağlık Ocağı olarak hizmet veren bina, ilimizin 10 Kasım 2008 tarihi ile Aile Hekimliği uygulamasına başlaması nedeniyle Toplum Sağlığı Merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Bina 2 katlı olup, dış pencereleri PVC yapılmıştır. Bina arka kısmında ayrı olarak bir malzeme deposu mevcuttur. Bina 2014 yılında iç dış boyası yapılmıştır. 
Ermelik Köyü, Gökçeöz Köyü, Yağcılar köyü ve Bürnük Köyü sağlık evleri tek katlı olup bir lojmanı mevcuttur. Sağlık evleri kapalıdır.
Suluca Sağlık Evi: Suluca Sağlık Evi tek katlı ve 1 lojmanlıdır. Lojmanı boştur.
Yeni doğan Sağlık Evi: Yeni doğan Sağlık Ocağı 10.11.2008 tarihinde Aile Hekimliği uygulaması başlaması nedeniyle kapanmıştır. Bina tek katlıdır.  4 Adet lojmanı vardır.
Büyük sekiler Sağlık Ocağı: Sekiler Sağlık Ocağı 10.11.2008 tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçiş nedeniyle kapanmıştır. Bina 4 katlı olup, 1-2 katlar sağlık evi, diğer katlar lojmandır. Lojmanlar boştur.
Çepni Sağlık Ocağı: Çepni Sağlık Ocağı 10.11.2008 tarihinde Aile Hekimliği uygulamasının başlaması nedeniyle kapanmıştır. Bina tek katlı olup, 4 adet lojmanı vardır. Bina bakımsızdır. 
Kil kuyu Sağlık Ocağı: Kil kuyu Sağlık Ocağı 10.11.2008 tarihinde Aile Hekimliği uygulaması başlaması nedeniyle kapanmıştır. 13.07.2012 tarihi itibarı ile hizmete açılmıştır. Personeli yoktur. Bina bakımsızdır. Bina tek katlı olup, 4 lojmanı vardır.
Aşağı kayı Sağlık Ocağı: Aşağı kayı Sağlık Ocağı 10.11.2008 tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçiş sebebiyle kapanmıştır. Lojmanı yoktur. 13.07.2012 tarihi itibarı ile hizmete açılmıştır.
Bürnük: Bürnükte 1 Sağlık Evi bulunmaktadır. Sağlık Evi tek katlı olup Lojmanı bulunmaktadır. Sağlık Evinde Personel bulunmamaktadır.
 
ADLİ TIBBİ HİZMETLER
Adli tıp kurumunun doğrudan hizmet vermediği yerlerde bu hizmetlerin planlaması görevi toplum sağlığı merkezine aittir. Toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimlerinin dahil edildiği bir havuz oluşturuldu. Adli Nöbet Listesi aylık hazırlanarak İlçe Savcılığına, İlçe Emniyet Amirliğine, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirilmektedir. Adli Tabiplik hizmetleri nöbetçi hekimler tarafından 24 saat verilmektedir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Aile Hekimliğinin Pilot Uygulandığı İllerde Toplum Sağlığı Merkezleri Kurulması Ve Çalıştırılmasına Dair Yönerge – Madde 20; Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği – Madde 10/5)
 
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunca yürütülmektedir. İlçemiz E80 karayolu üzerinde bulunduğundan sıklıkla trafik kazaları meydana gelmektedir. Acil servisimiz çok yoğun olarak çalışmasına rağmen, ihtiyaca cevap verebilecek durumdadır. 
    
ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İlçe merkezindeki su depolarını besleyen 6 (altı ) su kaynağı vardır: 
K1 – Papaz Önü Kuyuları
K2 – Ermelik Kaynağı
K3 – Aşağı Berçin Kaynağı
K4 – Yukarı Berçin Kaynağı
K5 – Şeyh Deresi Kaynağı
K6 – Gâvur Dağı kaynağı
İlçe merkezinde 10 adet su deposu mevcuttur. Harsat mahallesinde ve Hocaimat mahallesinde bulunan su depolarında gaz klorlama yapılmaktadır. Harsat mahallesinde ve Hocaimat mahallesinde bulunan su depolarından diğer tali depolara su verildiği için klorlamanın sadece bu 2 (iki) depoda yapılması yeterlidir. Tüm şehir şebekesini kapsamaktadır. Mezarlık su deposunda ihtiyaç olduğu zaman sıvı klorlama yapılmaktadır. 
Şehir şebekesinden her ay su numunesi alınmaktadır. Şehir şebekesinde şebekeyi temsil eden 5 (beş) adet odak noktası belirlenmiştir. Her gün klor ölçümü bu odak noktalarından yapılmaktadır. İlçe merkezinden her ay belirlenen odak noktasından bir adet bakteriyolojik bir adet kimyasal su numunesi alınmaktadır. 
2015 yılı Ocak-Haziran ay’ı itibariyle ilçemize bağlı tüm köylerden 110 adet Bakteriyolojik-Kimyasal ve her ay ilçe merkezinden 11 adet bakteriyolojik ve kimyasal su numuneleri alınmıştır. İlçemize bağlı 11 köyde kirlilik tespit edilmiş olup, yapılan numune tekrarlarında kirlilik görülmemiştir. İlçe merkezinde 2015 yılı Ocak-Haziran ay’ı itibariyle 372 klorlama yapılmış olup herhangi bir kirliğe ve klorlama ile ilgili bir aksaklığa rastlanılmamıştır.
İlçemize bağlı 53 köy bulunmaktadır. Her köy için şebekeden de yılda 2 defa bir adet bakteriyolojik, bir adet kimyasal su numunesi alınmaktadır. Köylerden gelen atık şikâyetleri Toplum Sağlığı Merkezi elemanlarınca değerlendirilmekte, tanzim edilen tutanaklar cezai işlem yapılmak üzere Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne gönderilmektedir. 
Köylerimizin 7 (yedi) âdetinde klorlama cihazı mevcut olup 45 âdetinde klorlama makinesi bulunmamaktadır ve bu sebeple köylerimizin çoğunluğunda sağlıklı klorlama yapılamamaktadır. İlçemizde 2015 yılı Ocak-Haziran ay’ı itibariyle 12 adet biyosadal denetimi ve 6 adet uçucu madde denetimi yapılmıştır.
 
İbni Selim Mahallesi, Hükümet Caddesi No:1 Tosya / Kastamonu
0366 313 10 73 / 0366 313 10 70